Brottsoffermyndigheten nekar kvinna skadestånd

Både tingsrätten och hovrätten fann att kvinnan blivit utsatt för grov kvinnofridskränkning och att hon som plåster på såren skulle få 50 000 kronor i skadestånd. Men när hon vände sig till Brottsoffermyndigheten för att få ut pengarna blev det bom stopp. Brottsoffermyndigheten vägrar betala ut skadeståndet eftersom kvinnan missbrukat droger ihop med mannen som kränkte henne.
– Det är likadant för alla. Det finns en rättvisa i det, säger Per Rubing på Brottsoffermyndigheten.

Kvinnan från Skaraborg levde tillsammans med mannen som misshandlade och kränkte henne vid ett stort antal tillfällen. Både hon och mannen missbrukade narkotika, men det är inget som domstolarna tagit hänsyn till.

– Vi tittar på vad brottsoffret blivit utsatt för. Om vi finner att brottsoffret varit medvållande så kan vi jämka skadeståndet, men då ska offret ha startat situationen eller varit kraftigt aktiv, säger Anna-Karin Lundberg som var domare i målet i tingsrätten. 

Jämkning är att sätta ner eller helt ta bort skadeståndet. I det här fallet var det aldrig aktuellt vare sig i tingrätten eller i hovrätten. 
Men när det sedan blev aktuellt för Brottsoffermyndigheten att betala ut ersättning eftersom inte mannen kunde betala, gjorde de en helt annan bedömning: De anser att kvinnan själv har ökat risken att skadas genom att bruka narkotika tillsammans mannen och därför får hon ingen ersättning alls.

– Det är den praxis vi har när det gäller narkotikamissbruk tillsammans med andra. Det har vår nämnd slagit fast, säger Per Rubing på Brottsoffermyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".