Brottsoffermyndigheten ändrar domstolens beslut om skadestånd

Brottsoffer som tilldömts skadestånd kan bli helt utan ersättning, trots att domstolen dömt ut tiotusentals kronor. Men ersättningen kan också bli högre än vad domstolen beslutat om.
Det är konsekvensen av att Brottsoffermyndigheten har möjligheten att göra en helt annan bedömning än domstolen.

- Har domstolen dömt ut ett belopp som är klart fel så tycker inte vi att skattebetalarna ska behöva stå för det. Och brottsoffret ska inte behöva stå för att någon dömt ett för litet belopp, säger Per Rubing, jurist på Brottsoffermyndigheten.

Brottsoffermyndigheten går in när inte gärningsmannen kan betala skadestånd, eller när brottet inte har lett till någon dom.

Men deras bedömning skiljer sej från domstolarnas i drygt vart tionde fall, vilket i praktiken leder till att domen om skadestånd sätts ur spel.

Som i fallet med kvinnan från Skaraborg, som för grov kvinnofridskränkning skulle få 50 000 kr, men där Brottsoffermyndigheten skrev ner ersättningen till noll eftersom kvinnan brukat narkotika och på så vis ökat risken för våld.

Men att bedömningarna skiljer sej åt är inget som juristen Per Rubing på Brottsoffermyndigheten tycker är konstigt.
- En domare tycker på ett sätt och en annan domaren på ett annat sätt. Brottsoffermyndigheten tycker likadant varje gång, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".