Alloras kapten får böta för grundstötning

3 000 kronor i böter för Alloras kapten och en grundlig inspektion av själva fartyget nästa vecka. Det är det rättsliga resultatet så här långt efter det Hondurasregistrerade lastfartygets grundstötning på Vänern.

Nu fortsätter Sjöfartsinspektionens utredning - men någon formell sjöförklaring blir det inte.
- En sjöförklaring är bara en faktainsamling och vi vet redan vad som hänt, säger överinspektör på Sjöfartsinspektionen Ronnie Hanzén till Sveriges Radio Skaraborg.

När Allora i nästa vecka bogseras till varvet på Kållandsö så är det närmast hondurianska myndigheter som ska träda in och reda ut vad som gick fel. Och om det blir aktuellt med reparationer är det upp till dem att förklara fartyget som sjösäkert igen. Om då Sjöfartsinspektionen inte blir nöjd med svaret från de hondurianska myndigheterna tar man istället själva reda på vilket skick fartyget är i.

Uppgiften om att kaptenen gått vakt 18 timmar i sträck är inte klarlagd ännu, och Ronnie Hanzén vill inte förgripa Sjöfartsinspektionens utredningen. Men om utredningen visar att något olagligt skett så kommer ärendet gå vidare till åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".