Läkare i Skaraborg prickad för tredje gången

En kvinnlig privatpraktiserande läkare i Skaraborg varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att hon använt sig av en diagnos och behandling som inte är vetenskapligt vedertagna.
Det är tredje gången som läkaren varnas av HSAN.

Den kvinnliga läkaren öppnade i början av 90-talet en privat mottagning för amalgampatienter samt el- och ljusöverkänsliga. Sedan dess har hon behandlat en stor mängd patienter som sökt sig till hennes på grund av den ovanliga inriktning som hon har.

I det här senaste fallet varnas läkaren för att hon diagnostiserat och även behandlat en patient för elöverkänslighet med ett preparat som inte anses vara utprovat; GABA-kapslar, gamma-amino-smörsyra. Enligt läkaren gör kapslarna att uppskattningsvis 20 procent av de elöverkänsliga blir mindre känsliga under de timmar som en dos verkar.

Patienten som anmält menar att hon fick svåra besvär efter att ha använt sig av kapslarna, och att det är en del av upprinnelsen till anmälan.

HSAN gör bedömningen att kapslarna inte kan ha orsakat de besvär som patienten uppgivit, men de konstaterar också att varken diagnosen elöverkänslighet eller behandlingen med kapslarna är vetenskapligt prövad. Eftersom en legitimerad läkare ska hålla sig till beprövade metoder så anser nämnden att läkaren ska få en disciplinpåföljd i form av en varning.  

Det är tredje gången som läkaren varnas av HSAN.
1998 varnades hon två gånger. Fallen slogs samman i HSAN och resulterade i en varning. 
I det första fallet utförde hon ingen ordentlig undersökning av en man som senare avled på grund av hjärtinfarkt. Läkaren hade istället behandlat den orkeslöse patienten med injektioner av vitamin B12.

I det andra fallet varnades läkaren för att ha behandlat en ung pojke med eksem på ett felaktigt sätt. Utan att ha träffat honom ordinerade läkaren injektioner av vitamin B12 även där. Senare visade det sig att pojkens eksem var en allvarlig hudsjukdom.  

Läkaren varnades även 1997, då för att hon skrivit ut stora mängder Rohypnol till en patient som tidigare varit missbrukare av både alkohol och narkotika.

Att en läkare får ett flertal varningar leder inte per automatik till att de fråntas sin läkarlegitimation.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd vill inte kommentera huruvida de tre varningar som läkaren fått är att anse som många. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".