Mattanter sprider glädje i Skara

Varje torsdag kommer de tre pantertanterna till Midgård i Skara. Tillsammans lagar de mat som de serverar till de äldre.
För stamgästen Margit Kling är lunchen veckans höjdpunkt:
- Det är jätteroligt. Jag hoppas att vi får ha det kvar.

– I torsdags var de inte här så då fick jag vänta 14 dagar. Det blev långsamt, skrattar hon.

”Mattanten” Stina Svan och hennes båda väninnor är mellan 77 och 89 år. För dem betyder arbetet med lunchserveringen på torsdagar en känsla av att behövas, och lunchgästerna äter gott och trivs.

– När tanterna och farbröderna kommer så är de uppklädda, pigga, glada och bara väntar på att få mat. Det gläder mig, säger Stina Svan samtidigt som hon vant skalar potatis.

En forskningsrapport visar att man med små medel kan öka välbefinnandet hos äldre. Rapporten visar att miljön kring måltiderna är viktig, liksom själva maten.

– Vi har sett att de äldre känner sig piggare, laxermedel är inte lika vanligt, antalet läkemedel har också gått ner, säger Britt Almberg, som är chef på Nestor forskning och utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".