Få nya riksdagsnamn från Skaraborg

Det ser inte ut att bli så många nya skaraborgare i riksdagen efter valet nästa år. Nästan 70 procent av ledamöterna från Skaraborg ställer upp för omval visar Sveriges Radio Skaraborgs genomgång.

Av Skaraborgs nio politiker i riksdagen så är det bara tre stycken som har beslutat att inte ställa upp till omval till nästa höst.

Det handlar om socialdemokraternas Kjell Nordström från Skara, vänsterpartisten Per Rosengren från Mariestad och centerns Birgitta Carlsson från Skövde, som suttit flera mandatperioder i riksdagen.

Hittills är det bara klart med ersättaren till Per Rosengren, vars plats tas av Egon Fridh från Skövde.

Sveriges Radio Väst har gått igenom samtliga riksdagsledamöter från Västra Götaland, och precis som i Skaraborg är det 70 procent av ledamöterna som ställer upp till omval.

I riksdagsvalet 2002 rörde partierna och väljarna om rejält i grytan. Av de 57 ledamöterna från de fem valkretsarna i Västra Götalands län är mer än 40 procent nyvalda - även om det i några fall handlade om en come back i riksdagen.

Den här gången ser det ut att bli betydligt mindre omsättning på riksdagsbänkarna - även om det förstås är väljarna som genom sina parti- och personval avgör hur det blir.

Men av ledamöterna på de fem Västra Götalandsbänkarna har alltså 70 procent sagt att de ställer upp igen.

Den viktigaste förklaringen till att så få slutar är att det blev så många nya ledamöter 2002, och ett antal politiker är bara inne på sin andra period i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".