Stora trivselproblem på Skövdes skolförvaltning

En tredjedel av personalen vid skolkontoret i Skövde är missnöjd och trivs inte på jobbet.
Det slås fast i den utredning som nu presenterats av en oberoende konsult.
De fackliga representanterna tycker att de i och med detta fått svart på vitt på att något behöver göras.

Konflikten på skolförvaltningen har sin grund i att en anställd kände sig kränkt av den nytillträdda förvaltningschefen och anmälde henne för detta.

Därefter har det varit flera turer som slutligen ledde fram till att en oberoende konsult fick utreda hela arbetsplatsen. 

Han kom fram till att en tredjedel av personalen mår mer eller mindre dåligt, och han presenterar också ett antal förslag till hur arbetsmiljön ska bli bättre.

Ingen facklig företrädare vill bli intervjuad eftersom de tycker hela frågan är känslig, men de tycker rent allmänt att de nu fått på pränt att det finns saker som inte fungerar, och att konflikten inte bara handlat om att enskilda människor blivit osams med varandra.

Efter konsultrapporten ska det nu klargöras vilka befogenheter en kommunal chef ska ha, och skolförvaltningens personal måste också få veta vilka arbetsuppgifter de ska ha i framtiden.

Konsulten säger att det i praktiken saknats ett ledarskap under stora delar av året, och att till exempel arbetsuppgifter och ansvarsområden nu måste fördelas bland de anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".