Skövde högskola fördjupar IT-kunskaper

Högskolan i Skövde har fått 10,5 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att öka IT-kompetensen hos lärare och elever på lärarutbildningen.
Det är på tiden att det görs en djupdykning i IT, tycker lärarstudenterna Torbjörn Karlsson och Gunnel Kannius.

– Utvecklingen för med sig så många andra frågor, t.ex. sådana som har med värdegrund att göra. Därför är det viktigt att vi inte bara bemästrar tekniken utan också har kunskap om för- och nackdelar med Internet, säger Torbjörn Karlsson.

Gunnel Kannius tycker att det är viktigt att vara kunnig för att kunna kommunicera med ungdomarna och hitta information på deras sätt.

– Om vi t.ex. bara söker information i böcker så saknas en bit av hur det fungerar i samhället. Det blir fel.    

Den nya satsningen innebär att datorn och Internet ska finnas med som en naturlig del i alla lärarutbildningens kurser. Att själv använda Internet under sin utbildning är nyckeln till att sedan se nätet som en naturlig del i sin undervisning.  

Även utanför lektionerna, måste lärarna idag vara vana vid den moderna kommunikationen, säger Torbjörn Karlsson:

– Det kan handla om fall där eleverna t.ex. skickar kränkande meddelanden till varandra med mobiltelefoner eller genom Lunarstorm. Då måste man veta hur man ska ta hand om det, hur jag ska förklara och diskutera med eleverna om var gränserna går. Det går inte om jag inte vet hur grejerna fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".