Alloras ägare betalade bärgningen

Det blir inte Sjöfartsverket som med skattepengar måste betala den miljon som det kostade att bärga fartyget Allora, som för ett par veckor sen gick på grund i Vänern. Det står nu klart att bärgarna Röda Bolaget och deras underleverantörer har fått pengarna av båtens litauiska ägare.

- Samtliga fodringsägare har fått sina pengar från rederiet, säger Ronnie Hanzén på Sjöfartsinspektionen till Sveriges Radio Skaraborg.

Det var natten till den 24:de november som litauiskägda och Hondurasregistrerade Allora gick på grund vid Lurö i Vänern. Hon var på väg till Otterbäcken med natriumkarbonat till kemiföretaget Jasico, och dit kom hon inte förrän fyra och ett halv dygn senare efter Röda Bolagets bärgning.

Nu ligger Allora hos Kållandsö Varv och får tillfälliga lagningar för att troligen nästa vecka, efter Sjöfartsinspektionens godkännande, släppas iväg till ett varv i östersjöområdet där hon slutgiltigt ska repareras.

Allora var i dåligt skick redan innan grundstötningen på grund av bristande underhåll, och just Hondurasflaggen gör att Ronnie Hanzén inte känner sig helt trygg med att hon återgår i trafik:
- Vi vet sedan tidigare att Honduras fartyg har en tendens att hamna på den så kallade svarta listan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".