Bankomatbedragare svåra att gripa

Polisen har mycket små möjligheter att gripa de personer som ligger bakom bedrägerierna med bankomater, så kallad skimming, något som drabbade en bankomat på ICA Maxi i Skövde nyligen.

- Det är nästan aldrig någon som märker när utrustningen sätts på automaterna eller när den väl sitter på, så det är ett väldigt svårt brott att upptäcka när det pågår, säger Markus Qvennerstedt på Rikskriminalen i Stockholm.

- Indikationer på att ett brott har begåtts får man ju först när dom bedrägliga uttagen kommer, och då är det ju försent att gripa en fysisk person, säger han.

I slutet av november satte bedragarna en tunn plåt med skimmingsutrustning på Nordeas bankomat inne i Maxihuset i Skövde. Totalt kunde de sedan plocka ut över 80.000 kronor genom att kopiera kort och koder. Och det är bara en av närmare 40 bankomater i Sverige som blivit utsatta för detta under hösten.

Rikskriminalen samlar nu information om de olika händelserna, och har även kontakt med andra länder via Europol - för det här är ett problem i snart sagt alla länder. Och även om polisen har svårt att hinna ifatt bedragarna när brotten begås, så tror Markus Qvennerstedt att samordningen kan komma till nytta.

- Vi får en chans att kartlägga vad som ser ut att vara en större kriminell organisation och då finns det ju i framtiden goda möjligheter att slå till mot det här gänget, säger han.