Skövdemoské ska tilltala oavsett religiös bakgrund

I morgon lördag tas första spadtaget i bygget av en moské i Skövde. Målsättningen är att den ska stå klar om ungefär två år.

Det är en känd turkisk arkitekt som ritat moskén som är en blandning av skandinavisk och islamsk byggnadskonst. Yuksel Peker som är ordförande i moskéstiftelsen i Skövde menar att ritningarna visar en moské vars utseende bör tilltala många, oavsett religiös bakgrund.

Det är andra gången gilt när det gäller moskébygge i Skövde. Förra gången man tog första spadtaget var det i Södra Ryd, men nu är det ett grönområde i Karstorp som gäller.

Den här gången har den juridiska processen avlöpt utan protester från någon granne. Faktum är att det inte finns bostäder i närheten på samma sätt som i de tidigare planerna.

När bygget drar igång så sker det trots att finansiering inte är helt löst.

Men Yuksel Peker menar att det är viktigt att ändå börja, för att visa för alla att menar allvar med bygget. Pengarna kommer nog, tror han.
- Det finns ingen moské som påbörjats som inte avslutats. Hjälp kommer på något sätt, säger Yuksel Peker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".