Långtidssjukskrivna ofta arbetslösa

Var fjärde person som är långtidssjukskriven är dessutom arbetslös. 
Det visar nya siffror från Försäkringskassan i Västra Götaland.
Resultatet stämmer väl överens med verkligheten menar Jonny Hellberg och Jan-Inge Brandin, som båda förlorade jobbet när Kronfågel lade ner i Skara.

– Av dem som jobbade på Kronfågel var det drygt 60 procent som hade någon form av förslitningsskador. Och det är klart att nu kommer problemen, säger Jonny Hellberg, som menar att krämporna kommer lättare när de arbetslösa inte känner sig behövda på arbetsmarknaden. 

Av de 170 som fick gå när Kronfågel lade ner så har 23 procent fått tillfälliga eller fasta jobb. Betydligt fler är arbetslösa och långtidssjukskrivna. När de förlorade sina jobb, förlorade de också en stimulans som höll dem uppe. Krämporna slog igenom och nu är tröskeln för hög för att skaffa ett nytt jobb.

– Jag kan ta mig själv som exempel. Sedan jag slutade har jag fått mer ont i axlar och nacke. Jag tror att jag känner efter mer nu när jag sitter hemma och har mer tid, säger Jan Inge Brandin.  

Hasse Rasetorp på Försäkringskassan i Lidköping känner väl igen problematiken. Han menar att det gäller att få de långtidssjukskrivna att vara aktiva istället för passiva. 

- Läkarna och vi måste öka insikten om att det är viktigt för arbetslösa att vara deltidssjukskrivna och därmed stå till arnetsmarknadens förfogande. Annars tappar de lätt fotfästet, säger han.  

Enligt Rasetorp ska försäkringskassan ha en diskussion bland annat med vårdcentralerna om hur de kan göra för att få ut fler i arbete. Diskussionen kommer särskilt att föras i västra Skaraborg:

- Här är andelen långtidssjukskriva arbetslösa betydligt högre än i den östra delen av Skaraborg. Det får vi peka på för de vårdcentraler och arbetsförmedlingar som verkar här, säger Rasetorp.

De som är arbetslösa och långtidssjukskrivna ska också få mer stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".