Snabbare provsvar med blodanalys på vårdcentralen

Analyserna av blodprov i Skaraborg ska gå fortare och samtidigt bli billigare i framtiden. Det sker genom att primärvården bygger upp nya centraler för blodanalys. Vårdcentralen Billingen i Skövde har snart en sådan central, den tredje i Skaraborg.

Sedan tidigare finns blodanalyscentraler på vårdcentralerna i Mariestad och Skara.

Hur mycket billigare det blir när primärvården gör egna blodanalyser är det än så länge för tidigt att säga något om, enligt Kerstin Ekenstjerna som är chef för vårdcentralen Billingen.

Tidigare har man i Skövde tagit proverna på vårdcentralen och sen har man skickat proverna till Kärnsjukhuset där det privata företaget CAPIO driver laboratorieverksamhet.

Kerstin Ekenstjerna ser många fördelar för patienterna i och med att man nu kan ta prover och analysera på samma ställe.
- Nu får vi proverna en halvtimme, timme efter att patienten tagit proverna. Tidigare fick man ofta proverna nästföljande dag, säger hon till Sveriges Radio Skaraborg.

Analyserna ska också bli både snabbare och säkrare med hjälp av elektronisk post.

Vårdcentralen Oden i Falköping hör till dem som skickar prover till vårdcentralen Billingen för analys. Ungefär två tredjedel av alla prover från Oden skickas till Skövde för analys. Tidigare kom svaren per brev med vanliga postgången. Personalen fick då sprätta, läsa och skriva in resultaten i journalerna.

Nu när de färdiga provsvaren förs på elektronisk väg direkt in i patientens journal i datorn ökar säkerheten, menar Ingegerd Hjerp som är föreståndare på Oden i Falköping.

Och den tid som personalen tidigare lade ned på provsvaren kan de nu lägga på fler patienter i stället, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".