Långtidssjukskrivna ska ut i arbete

Försäkringskassan har fått regeringens order att minska det så kallade ohälsotalet från dagens höga nivå ner till 2002 års siffror.
I Västra Götaland ska antalet sjukdagar per person och år pressas ner med sex dagar, från 43 till 37. För att göra det måste 30 procent av de som varit sjukskrivna i mer än ett år nu ut i arbete igen.

- I vårt kontorsområden så har vi 600 omprövningar nästa år och det innebär att 180 utav dem inte får fortsatt om vi ska nå de här målen, säger Hasse Rasetorp på Försäkringskassan i Lidköping till Sveriges Radio Skaraborg.

Minst ett års sjukdom är kriteriet för att gå från sjukpenning till sjukersättning.

Sjukersättning var tidigare lika med förtidspensionering - alltså människor som mår så dåligt att de i praktiken, om än inte i teroi, redan har slagits ut från arbetsmarknden. Minst ett års sjukdom är kriteriet för att gå från sjukpenning till sjukersättning.

Nu finns det en grupp som har tidsbegränsad sjukersättning - sista ordet är alltså inte sagt för deras del.
- Vi måste ha tillbaka människor i arbetslinjen. Snart går 40-talisterna i pension och då blir det arbetskraftsbrist inom vården och andra yrken, säger Hasse Rasetorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".