Arbens familj tacksam för ny asyllag

De flesta som sökt asyl enligt den nya lagstiftningen har fått uppehållstillstånd. Det framgår av de besked som hittills kommit från Migrationsverket.
Efter att ha levt gömda under flera år har Arben Mahmutovic och hans familj nu fått veta att de stanna i Sverige. För dem har livet börjat igen:
- Jag vill tacka Migrationsverket och regeringen för den nya lagen. Den betyder så mycket för oss, säger han.

I fredags kunde familjen hämta personbevis, öppna bankkonto och utföra en del andra ärenden som hör till en vanlig tillvaro. För familjen var det de första tecknen på ett vanligt liv på många år.

- För oss betyder det här allt. Nu kan vår dotter börja skolan, säger Arben Mahmutovic.

Arben Mahmutovic, hans fru och deras sexåriga dotter har sina rötter i Makedonien. Från början ville Sverige avvisa familjen och till på köpet skicka familjemedlemmarna till olika länder. Arne Stöök, som är ordförande för missionskyrkan i Töreboda och en av dem som engagerat sig i familjens öde är tacksam för att planen aldrig genomfördes:

- Vi stödfamiljer ser positivt på att kärnfamiljen fått uppehållstillstånd.

Men känslorna är ändå blandade, för samtidigt som Arben Mahmutovic, hans fru och dotter får stanna så är det oklart hur det går för Arbens syster och mor. Trots att de alltid bott tillsammans med övriga familjen både i Sverige och i Makedonien så menar Migrationsverket att deras ansökan måste behandlas för sig. Det gör att familjen känner oro. De väntar nervöst på hur det ska gå.

– Det skulle vara fruktansvärt för familjen om inte systern och modern fick stanna. För lilla Arialda skulle det också vara alldeles oerhört förskräckligt, säger Arne Stöök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".