Skaraungdomar inför rätta för misshandel

Två tonåringar från Skara, 16 och 18 år gamla, ställs på tisdagen inför rätta vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha överfallit och misshandlat en invandrare med ett basebollträ.
De har delvis erkänt brott, men hävdar att de misshandlade fel person.

– Det är ett allvarligt fall av misshandel när man går hem till en person, väcker upp honom, tar hans tillhörighet och sedan helt oprovocerat misshandlar honom, säger Johan Udén, som är åklagare i fallet.

De två unga männen från Skara var i Göteborg på besök hos ett par jämnåriga tjejer som de lärt känna på en så kallad vit-maktkonsert i Tråvad. Under besöket föreslog en av tjejerna att de fyra skulle gå och hämnas på en invandrare som bodde strax intill och som tjejerna påstod hade sexuellt antastat en av dem. När dörren öppnades till lägenheten stod en annan man där. En av ungdomarna trängde sig in och stal mannens mobiltelefon. I samband med att han försökte ta tillbaka den blev han sparkad och slagen med ett basebollträ och en flaska:

– Han fick skador i ansiktet; blånader, svullnader, ett brutet näsben… Det såg illa ut.

I tumultet lämnade en av de nu åtalade sin jacka på platsen och den blev sedan ledtråden som ledde polisen till gärningsmännen:

– I jackfickan fanns ett skolschema. Det gjorde att polisen kunde hitta en av killarna och sedan nysta vidare för att hitta de andra tre.

Alla fyra åtalas nu för grov misshandel och en av flickorna också för grov stöld. De båda flickorna nekar. 16-åringen säger att han bara knuffade mannen, 18-åringen har erkänt brott men menar att det inte kan bedömas som grovt.

Fälls de för grov misshandel riskerar de mellan ett år och tio års fängelse.
Åklagaren bedömer att bevisningen mot de fyra är stark, men han har svårt att precisera vad motivet till misshandeln ska ha varit:

– Jag har inga belägg för att motivet skulle vara rasistiskt. Jag tror att en av tjejerna varit förbannad på en tidigare hyresgäst i lägenheten. Varför de givit sig på fel man förstår jag inte, säger Johan Udén.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".