Dödshot och kränkningar drabbar åklagare

Flera gånger i år har åklagaren Catharina Linné i Skövde blivit hotad till livet av människor hon kommit i kontakt med i sin yrkesutövning.
- Jag har bland annat blivit kallad åklagarfitta och åklagarhora, säger hon.
Hot och våld mot personer som jobbar inom rättssamhället har blivit allt vanligare. Hur vanligt blir känt när Brottsförebyggande rådet (Brå) på tisdagen presenterar den hittills största undersökningen i ämnet.

Catharina Linné är ett typiskt exempel på hur åklagare idag upplever alltfler hot och ökat våld. Hon ser allvarligt på hoten:

– De gånger som jag blivit hotad så har det varit per telefon och det har rört sig om dödshot. Det är väldigt obehagligt.

Åklagarmyndighetens egen undersökning visar att var femte åklagare utsatts för hot under det senaste året.

Att det blivit vanligare är myndigheterna överens om- frågan är bara hur vanligt. För att få veta det har 4 500 poliser, åklagare, domare och kronofogdeinspektörer fått svara på frågor om hur ofta de utsatts för trakasserier, hot och våld. Undersökningen ska också ge svar på hur rättssäkerheten påverkas.
Catharina Linné har sin uppfattning klar:
- Obehaget kan inte ta överhanden. Jag måste skriva ner hotet, anmäla det, ta kontakt med polisen. Och jag har annat att göra än att bli hotad på jobbet, säger hon.

Undersökningen presenteras under tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".