Spanarstyrka föreslås kolla automatlarm

Räddningstjänsten i Falköping-Tidaholm överväger att sluta åka ut med full styrka på alla automatlarm.
Genom att istället skicka ut en mindre styrka först skulle mycket pengar kunna sparas, menar räddningschefen i området.

Bara fem procent av alla automatlarm utlöses av verkliga bränder. Resten beror på tekniska fel, mänsklig faktor eller slarv. Inte sällan är det dåligt underhållna larm som är orsaken.

- Vad vi kan göra är att tjata och uppmärksamma bristerna vid tillsyner, säger Stefan Swensson som är räddningschef i Falköping.
Hans erfarenhet är dock att tjatet inte hjälper så mycket. Räddningstjänsten får ändå åka ganska ofta till en del anläggningar.

– Därför har vi pratat om att inte betrakta larmet som ett larm utan som en teknisk indikation. Då skulle vi kunna skicka lite mindre folk. Det kommer fortfarande att kosta mycket pengar, framförallt om deltidskårer ska rycka ut, men det blir billigare.  

Att i första skedet skicka ut en mindre styrka vid vissa automatiska brandlarm är något som redan införts i många kommuner i Sverige.
Larm från exempelvis vårdinrättningar och larm nattetid undantas och därför skulle det inte påverka samhället nämnvärt, menar Stefan Swensson.

Något startdatum för förändringen har inte satts ännu.

– Vi har sagt att om det inte blir bättre så inför vi det här. Längre än så har vi inte kommit, säger Stefan Swensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".