Skarakillar dömds för grov misshandel

Det blev lindriga straff för de fyra ungdomar som tidigare i år tog sig in hos en asylsökande iranier och misshandlade honom med ett basebollträ. Två Skarakillar som deltog i misshandeln slipper fängelse på grund av sin låga ålder.

Det var i början av året som två tonårskillar från Skara reste till Göteborg och träffade två tjejer. Flickorna hade de lärt känna på en så kallad vit makt-konsert i Tråvad.

Den kvällen tog de sig in hos en asylsökande som bodde i närheten och misshandlade honom grovt med ett basebollträ och knytnävsslag. Han fick svåra ansiktsskador och lider fortfarande, nio månader efter misshandeln, både fysiskt och psykiskt av det som hänt.

Att man överhuvudtaget gick iväg till den lägenhgeten sades bero på att man ville hämnas på en invandrare som påstods ha ofredat en av tjejerna.

När man väl kommit dit visade sig att där bodde en helt annan man än de trodde. Men han blev alltså ändå grovt misshandlad av de fyra, i det tumult som uppstod intill lägenhetsdörren.

Samtliga fyra döms för grov misshandel. Men samtliga slipper fängelse, eftersom alla var under 18 år när misshandeln skedde.

För att döma en så ung person till fängelse krävs särskilda skäl, och några sådana anses inte finnas i det här fallet.

Den i dag 18-årige Skarabon döms till skyddstillsyn och dagsböter, och den 16-åring som också deltog får vård inom socialtjänsten.

De två flickorna döms till skyddstillsyn och dagsböter.

Dessutom ska allihop betala 65 000 kronor i skadestånd till den asylsökande mannen som misshandlades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".