Vemod och saknad när Rörstrands stängs

På torsdagen stänger Rörstrands sin fabrik i Lidköping och efter 279 år tar en epok slut när produktionen av porslin flyttar till Ungern och Sri Lanka.

146 jobb försvinner i flytten och en av dom drabbade är Inga Britta Pedersson som jobbat 30 år på Rörstrands.
- Det känns lite tungt att få lämna ett företag man trivts på, säger hon.

Beskedet kom för drygt ett år sen, och den enorma besvikelse som då fanns har förbytts i vemod. Birgitta Johnsson har precis som Inga Britta jobbat på Rörstrands i 30 år, och hon känner idag ingen bitterhet:

- Har man jobbat här i över 30 år och gått med vinst tre gånger, då blir det ingen stor överraskning att produktionen läggs ner. Sen kan man tycka att dom investeringar som gjorts kunde gjorts på ett annat sätt. Hade vi investerat i en ny, modern ugn och gjort något åt logistiken, då hade vi kanske överlevt, säger Birgitta Johnsson.

Men några stannar i branschen. Lillemor Wallén är en av tre Rörstrandsanställda som startar eget och satsar på att måla produkter i Hackefors sortiment. För henne blir Rörstrands slut början på nåt nytt - trots allt.

- Vi har ju en vision om att det här ska ge fler arbetstillfällen och något jag tycker är jätteviktigt är att vi kan behålla Lidköping som en porslinsstad, säger Lillemor Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".