Expert varnar för tungmetallerna i fyrverkerier

Nyårsafton är för många synonymt med vackra fyrverkerier, men de färgsprakande raketerna sprider giftiga ämnen.
Det hävdar en expert som till och med går så långt att han varnar för användandet av dem.
Men vd: n för Fyrverkeriexperterna i Götene tycker att experten överdriver.

Experten heter Per Rosander och jobbar med miljöfrågor på internationella Kemikaliesekretariatet i Göteborg. Han menar att det är avsevärda mängder bland annat kvicksilver, bly och kadmium som hamnar i vår natur på grund av fyrverkerier, och att det är oroväckande tyst om problemet.

– Tungmetallerna är väldigt giftiga och har långsiktiga effekter på miljön. Mycket av produktionen sker i länder där kraven inte är så höga, till exempel Kina. Därför är det fortfarande vanligt med farliga ämnen, säger Per Rosander. 

En av Sveriges största tillverkare av fyrverkerier är Fyrverkeriexperterna utanför Götene. Företaget arrangerar fyrverkerier på beställning och är dessutom grossist av pyrotekniskt material.
Företagets vd Jonas Hultgren håller inte med Per Rosander utan menar att han överdriver. Hultgren hänvisar till en statlig utredning som häromåret visade att miljöpåverkan är mycket liten:

– Jag tycker att kritiken är obefogad. Jag läser ur boken när jag säger att miljöpåverkan är ringa, säger Jonas Hultgren som menar att diskussionen om olägenheten för djur är en diskussion som är betydligt mer angelägen.  

Enligt Hultgren väljer Fyrverkeriexperterna bort produkter som är för farliga för miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".