Skaraborgspolisen positiv till ny DNA-lag

Från 1 januari gäller en ny lag som ger polisen utökade möjligheter att ta DNA-prov på misstänkta brottslingar. Lagen innebär också att alla som döms till fängelse kommer att sparas i ett DNA-register.
I Skaraborg är poliserna positiva till den nya lagen.
– Registret kommer att öka våra möjligheter att lösa fler vardagsbrott, säger polisinspektör Tomas Karlsson i Lidköping.

Beskedet om lagändringen kom i november, efter att riksdagen röstat igenom förslaget.

Tomas Karlsson tror att lagen kommer att underlätta för polisen, inte minst när det gäller de brott som upptar 90 procent av hans arbetstid, nämligen vardagsbrotten: 

– Vi får ett verktyg att arbeta med i och med att vi får ta salivprov. Vi kan jämföra proven med de spår som vi säkrat vid exempelvis inbrottet eller skadegörelsen, där någon kanske skadat sig och lämnat kvar blod, eller kanske tappat något.  

Tidigare har det krävts att en misstänkte riskerar eller dömts till minst två års fängelse för att ett prov skulle kunna tas. Nu kan alla som är skäligen misstänkta för tvingas att lämna DNA-prov. 

DNA-registreringen av en misstänkt brottsling ska finnas kvar så länge rättsprocessen är i gång. Om förundersökningen läggs ner, åtalet ogillas eller personen döms till bara böter ska uppgifterna strykas ur registret.

Den som dömts till fängelse finns kvar i registret så länge personen finns kvar i belastningsregistret, det vill säga tio år efter avtjänat straff. 

Fram till nu har DNA-registret bara innehållit mellan 3000 och 4000 namn på brottslingar. Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) gissar att registret nu snabbt kommer att öka till 40 000 namn, något som på sikt också kommer att underlätta för polisen:

– Vi får ett större underlag att jämföra våra spår med. Utomlands har de haft stor nytta av liknande register, säger Lars Johansson som är chef för länskriminalen i Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".