P4 fixar stridsfordon till Liberia

På Miloverkstan i Skövde har de anställda haft extra mycket att göra en tid.
De utför underhåll och reparationer på elva stridsfordon som om några veckor ska transporteras till FN: s trupper i Liberia.
Förutom reparationerna målas fordonen också om, och blir vita istället för gröna.

– I traditionell strid vill man inte synas för att undgå bekämpning, men de här fordonen är där för att synas och skapa lugn. Det ska synas vilka det är som kommer och därför ska de vara vita med belysta flaggor, säger verkstadschefen Sören Lindby. 

Det rör sig om vad vi lekmän skulle kalla stridsvagnar men den tekniska benämningen är stridsfordon, eftersom de både kan skjuta och transportera soldater.

De fordon som idag finns i Liberia ska tas hem och göras i ordning för att sedan ingå i Nordic Battlegroup; EU: s snabbinsatsstyrka som sätts upp i Sverige. De ersätts av de fordon som just nu finns på Miloverkstan i Skövde.   

Beställningen till Miloverkstan kom i november, och personalen har fått jobba en del övertid för att få det att gå ihop. Inget ovanligt, för när det handlar om beställningar för internationella insatser så är det ofta ont om tid:

– Beställningarna kommer sent och sedan ska det gå fort. Det är också extra viktigt att vagnarna är i tipp toppskick, säger Arne Pettersson, som är sektionschef på verkstan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".