Allt mer hot och våld mot vårdpersonal

Anmälningar om hot och våld mot personal inom vård och omsorg blir allt vanligare, det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket listar jobb inom vård och omsorg som några av de mest riskfyllda jobben. Och statistik visar att anmälningarna om hot och våld mot vårdpersonal ökar.

År 2003 angav 90 000 kvinnor som jobbade på servicehus eller vårdhem att de utsatts för hot och våld av patienter någon gång under en tolvmånadersperiod.

Antalet anmälningar som gjordes av kvinnlig vårdpersonal 2002-2004 visar att risken att drabbas av våld eller hot är lika stor som för personal inom rättsväsende och polis.

Situationen för manlig vårdpersonal är likadan, bara i polisyrket utsätts män för större risker i jobbet. Det kan röra sig om psykiskt sjuka patienter som är våldsbenägna och använder tillhyggen eller demenssjuka äldre som oväntat och oprovocerat använder våld mot sina vårdare.

Enligt Arbetsmiljöverkets regler är det arbetsgivaren som bär ansvaret för en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren ska ta reda på vilka risker yrket innebär, informera och utbilda personalen i riskerna och hur de kan förebyggas eller undvikas.

Arbetsgivaren ska också ta fram särskilda säkerhetsrutiner där det krävs.

Om hot och våld ändå förekommer ska arbetsgivaren utreda och anmäla olyckor och kunna erbjuda ett fungerande krisstöd till den personal som utsatts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".