Fortsatt möjligt att ladda ner böcker på biblioteket i Skövde

Biblioteket i Skövde kan fortsätta sin försöksverksamhet med att låta bibliotekskunderna ladda ner böcker till sina mp3-spelare.

Piratförlaget som tidigare sagt nej på grund av rädsla för fildelning har ändrat sig, och kommer att låta sitt avtal med biblioteket löpa vidare. Förlagets sexton nedladdningsbara romaner kommer att finnas kvar tills vidare. Men någon påfyllning av nya boktitlar blir det inte.

Men hur det går i framtiden är oklart eftersom Piratförlaget fortfarande oroar sig för att de som lånar ska ägna sig åt olaglig fildelning och sprida böckerna vidare. Och för de bibliotek i landet som förberett för att följa i Skövdebibliotekets fotspår så kommer satsningen av sig innan den ens hunnit komma i gång.

Nu kan man på Skövdebiblioteket inte göra annat än hoppas att bokförlagen ska inse vad de har att vinna på att utveckla mp3-biblioteken. Men hittills har biblioteket inte lyckats teckna avtal med några andra bokförlag.
- Vi hoppas att yngre förlagsmänniskor förstår och hakar på. De stora förlagen är tröga och lite för försiktiga tycker jag, säger Anna Gullstrand, projektledare för mp3-försöket i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".