Olyckdrabbad väg skulle byggas bort - men pengarna saknades

Ett par dagar innan jul trafikdödades två äldre kvinnor på väg 200 strax söder om Älgarås. Olyckan ägde rum på en vägsträcka som inte borde funnits. Vägverket ville nämligen bygga bort den - men pengarna fattades.
- Man har haft projekt som man tyckte var viktigare, säger Vägverkets utredare Bo Persson.

Dödsolyckan den 20 december förra året utlöstes när en bil med fyra personer i fick sladd i en kurva direkt efter en backsluttning, för att sedan krocka med en mötande bil.

Det finns alltså en utredning som föreslår att just den aktuella vägsträckan, dryga tre kilometer av väg 200 strax söder om Älgarås i ritkning mot Töreboda - skulle ersättas av en helt ny sträckning.

Den nya vägen skulle gå strax väster om den nuvarande, och den nya sträckan skulle vara både rakare och bredare. Den nuvarande olycksdrabbade sträckan är både krokig och backig och träd nära vägen skymmer sikten:
- Det är ingen trafiksäker väg det här, säger Bo Persson.

Just här omkom en liten flicka och två andra personer skadades för sex år sedan när en minibuss fick sladd.

Vägbygget var då kostnadsberäknat till 60-70 miljoner kronor men de pengarna stod inte att få då. Och nu är planerna ett minne blott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".