Ny avdelning i Skövde för dementa med särskilda behov

Skövde kommun planerar att starta en avdelning inom äldrevården för senildementa patienter med särskilda behov. Det kan till exempel handla om senildementa som också är psykiskt sjuka eller har andra problem.
Avdelningen ska starta till våren.

Men det är osäkert om det hade kunnat förhindra helgens överfall på en vårdare i Skövde, där en 85-årig patient gick till attack.
- Alla situationer kan inte förutses, säger äldreomsorgschef Ann-Sofie Söderberg.

Avdelningen har planerats sen en längre tid tillbaka, alltså långt innan helgens tragiska händelse på ett äldreboende i Skövde.

Det handlar om att ta hand om dementa som av olika skäl kan vara aggressiva och svårare att vårda än andra, kanske för att de har en psykisk sjukdom eller för att deras typ av demens kräver mer omvårdnad.

- Ofta kan det vara att de har lätt att bli arga, irriterade eller oroliga, berättar Ann-Sofie Söderberg.

På den nya avdelningen ska det finnas plats för sex vårdtagare, med högre personaltäthet än normalt. Och avdelningen kommer att ligga för sig själv.

- Det kommer bli lugnt och tryggt där. De här personerna har behov av att det är lugnt och stilllsamt och att det inte händer för mycket runt omkring, säger Ann-Sofie Söderberg.

Men allt bygger på frivillighet. Kommunen kan inte tvinga någon till just den här avdelningen utan det bygger på att företrädare för personen, som anhörig eller god man, söker plats på den nya avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".