Kvinna ofredad i mail från okända män

Snuskiga mail från okända män - det var vad en kvinna i Götene fick ta emot efter att en annan person använt sej av hennes identitet på nätet.

Kvinnan berättar för Sveriges Radio Skaraborg hur hon känt sej tvingad att byta e-postadress, skaffa hemlig hemadress och hemligt telefonnummer.

Tänk dej att en okänd person utger sej för att vara du på en chatsida på Internet, tar kontakt med folk och lämnar ut din e-postadress till dem som vill ha. Sen börjar mail trilla in med sexuella anspelningar från okända män. Det var vad som hände en kvinna i Götene i förra vintern.

I två omgångar fick hon runt femton snuskmail. Hon lämnade dem vidare till polisen tillsammans med tidpunkterna då mailen skickades. Men trots detta så lades förundersökningen ned. Kvinnan berättar för Sveriges Radio Skaraborg hur hon känt sej tvingad att byta e-postadress, skaffa hemlig hemadress och hemligt telefonnummer.

Enligt polis Per Löfkvist som jobbar mot IT-brottslighet i länet, måste polisen ha lagstöd för att spåra en så kallad IP-adress och på det sättet hitta gärningsmannen. I de fall som brottsrubriceringen är ofredande, som i kvinnans fall, är det sällan tillräckligt för att sådana efterforskningar ska göras.

Brottsoffermyndigheten gjorde bedömningen att sexmailen som kvinnan fick i och för sej var kränkande men för få till antalet för att hon skulle tilldömas ekonomisk ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".