Miljöproblem på förskola i Mariestad

Förskolan Hjortgården i Mariestad i har flera år dragits med miljöproblem. Kemiska gaser från bjälklaget i själva grunden har läckt upp i fastigheten och personal och barn haft problem med dålig luft och lukt.

Seth Sleeman har sin pojke Johan på Hjortgården:
- Han är ju tröttare än vad han är hemma, säger Seth om sin son.

Nu ska Hjortgården rivas och Seth Sleeman tycker att det är bra att problemen åtgärdas, men tycker att det borde gjorts tidigare:
- Det tar för lång tid tycker jag, säger han.

Och det har tagit sin tid, för Hjortgårdens förskola har för länge sedan passerat bäst-föredatum. Den är byggd början av 70-talet och har dragits med miljöproblem i flera år. Orsaken sägs vara att kemikalier från tryckimpregnerat virke i själva bjälklagen har frigjorts och sipprar upp i gasform i lokalen. Och trots flera och omfattande försök att sanera husen så kvarstår problemen.

Luktproblemen varierar i intensitet men bra luft existerar helt enkelt inte och för några veckor satte miljö- och hälsoskyddsnämnden ner foten - nu ska husen bort. Till att börja med blir det provisoriska lokaler på samma plats, hur det blir sedan är inte bstämt än.

Anki Davidsson, barnskötare är trots allt nöjd även om framtiden är oklar:
- Äntligen slipper vi ifrån det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".