Gullspångsbor överklagar beslut om nedlagda korttidsplatser på Spången

Gullspångsborna gör tummen ner för socialnämndens beslut om att lägga ner åtta korttidsplatser på rehabiliteringshemmet Spången i Gullspång.

På ett protestmöte på onsdagskvällen bestämde de enhälligt att beslutet ska överklagas till länsrätten.

Socialnämnden beslutade strax före jul att lägga ner Spången eftersom en utredning visar att efterfrågan på korttidsplaster minskat.

Enligt socialnämnden skulle det då bli ungefär en miljon kronor billigare att köpa platserna av Mariestads kommun istället.

De uppgifterna väckte känslor bland de ungefär 130 deltagare på mötet på onsdageskväll. Gottard Lindsjö gillar inte tanken på att ha rehabiliteringen i Mariestad istället:
- Jag vet många som har anhöriga som har svårt att ta sig till Mariestad, det är dåliga kommunikationer och dyrt, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Att det skulle bli så dyrt att åka var ett vanligt argement. Ett annat var att det är viktigt för de sjuka att ha sina anhöriga i närheten. Inez Johansson har egen erfarenhet av det:
- Jag hade både far och mor i Spången de sista åren. De ville ha sina släktingar och vänner omkring sig, och det blir inte så borta i Mariestad.

Nu ska beslutet alltså överklagas till länsrätten, och innan rätten avkunnat sin dom så kan beslutet inte verkställas.

En namninsamling ska också göra och Inez Johansson tror att gensvaret kommer att bli gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".