Åtal för hundbett mot kennel i Åsarp

Nu åtalas ägarna till den kennel i Åsarp utanför Falköping som 2004 stängdes av länsstyrelsen på grund av allvarliga brister.

Åtalet som nu väcks mot ägarna av kenneln gäller vållande av kroppsskada, ett brott som av åklagaren bedöms som grovt.

Den man som polisanmält paret som äger kenneln var på besök i Åsarp i September 2003. Mannen gick till fots på väg mot en öppen gårdsplan då han angreps av ett flertal av kennelns Schnauzer hundar. Hundarna bet mannen i båda armarna och benen samt i ryggen. Det angreppet var inte det första som kennelns hundar gjort sig skyldiga till, tidigare har även andra besökare attackerats av Schanuzerhundar och får har även rivits av kennelns hundar. Trots det att hundarna tidigare attackerat besökare hölls dom inte instängda av ägarna till kenneln.

Länsstyrelsen drog in Kennelns tillstånd 2004 och verksamheten skulle ha varit avvecklad den första april 2004 men ägarna till Kenneln fortsatte att driva den trots länsstyrelsens beslut. Vid en inspektion i juni 2005 hade dock kenneln minskat sin verksamhet till att omfatta som mest 9 hundar för vilket man inte behöver ha något särskilt tillstånd.

Paret som äger kennel har dömts att betala ett vite på 100 000 kronor för att de hade bedrivit kennelverksamhet på ett olagligt sätt. De hade inte heller avvecklat sin verksamhet trots kommunens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".