Skaraborgsk tandvårdsreform spås bli het valfråga

Vänstern i Skaraborg fick under partikongressen i helgen delvis gehör för två motioner.
Motionerna om bättre ekonomiska villkor för studerande och införandet av högkostnadsskydd i tandvården vann partikongressens gillande, om än i modifierade former. Vänsterpartisten Egon Frid tror att frågan om tandvården kan bli stor under höstens val.

- Den frågan är tack och lov är lite på rull och blir stor i valrörelsen, det är jag övertygad om, säger Egon Frid.

Skaraborgs vänsterpartister föreslog noga räknat att man skulle införa ett separat högkostnadsskydd för just tandvård, men kongressen valde modellen att baka ihop tandvård med övrig sjuk- och hälsovård - något som enligt Egon Frid istället kan urholka hela reformen:

– Det finns en risk här. Man måste utreda och se till så att reformen blir bra och gynnar alla grupper som är i behov av den.  

Vänstern i Skaraborg motionerade också om en förbättring av studielånen och möjlighet att studera med lån en längre period än dagens max på tolv terminer. Men kongressen valde en annan inriktning på den reformen och vill istället arbeta för att studietiden ska förlängas och att studiemedlen ska höjas med 1 500 kronor i månaden.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".