Elöverkänsliga i Götene tål inte kommunens bredband

Götene kommuns nya bredbandsteknik har fått kommunens elöverkänsliga att reagera. De säger att radiovågorna i kommunens trådlösa system gör att de blir sjuka. 
På tisdagen möter de representanter från kommunledningen för att diskutera problemet.
– Vi försöker ha en dialog med dem men vi kan aldrig garantera några lågstrålande zoner eller liknande, säger kommunalrådet Bo Bergsten.  

De elöverkänsliga är ingen stor grupp i Götene, runt ett tiotal personer är verksamma i ett nätverk. Diskussionen om deras livssituation i det moderna elektroniska samhället tog fart på allvar i och med att utbyggnaden av 3G-nätet för mobiltelefoner inleddes.  

I somras fick de elöverkänsliga ytterligare ett problem. Då slöt kommunen nämligen ett avtal med Teracom som innebar en utbyggnad av kommunens trådlösa bredband. FWA-tekniken (Fixed Wireless Access) bygger på trådlös överförning av radiovågor. Tekniken innebär större möjligheter för invånarna att kunna ansluta sig mot Internet, men också att de elöverkänsligas problem ökade.  

Nu står Götene kommun inför att hitta en lösning som kan ge de elöverkänsliga ett bra liv utan att den tekniska utvecklingen hindras.

– Vi måste få dem att känna sig trygga, samtidigt som vi har behovet av att kunna man ska kunna koppla upp sig var som helst i kommunen.

– Det är ingen lätt situation för de elöverkänsliga, fortsätter kommunalrådet. Hela samhället bygger på elektronik och vi kan aldrig garantera några lågstrålande zoner. Däremot kan vi ha en dialog och försöka hjälpa till för att få det så bra som möjligt, säger Bo Bergsten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".