Hundratals jobb bort i Tibro

Varslen av nästan 200 anställda vid möbeltillverkarna Recta och Carpenter i Tibro kan vara början på en kraftig minskning av antalet anställda inom möbelindustrin. Det spår arbetsförmedlare i Tibro. - Konkurrensen från öst ökar, säger arbetsförmedlaren Urban Åsberg i Tibro.
I dag jobbar cirka 1 700 personer inom möbelindustrin i Tibro. På bara två månader har 190 anställda varslats om uppsägning. Om fem år kan antalet anställda vara nere i 1 100 eller 1 200. Orsaken är den allt mera hårdnande konkurrensen från tillverkare i östländerna. Jätten IKEA flyttar exempelvis sin legotillverkning från Recta till lågpristillverkare i östländerna. Urban Åsberg på arbetsförmedlingen i Tibro ser ändå möjligheter hos tibroföretagen. - De utvecklar produktionen och specialiserar sig. De kan växa på nya marknader som ger nya jobb, tror Åsberg. Redan i dag har Tibro den högsta arbetslösheten i Skaraborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".