Hedvall: "Slå ihop Skaraborg till två storkommuner"

Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall sticker ut hakan och tycker att Skaraborgs nuvarande 15 kommuner bör slås ihop till två storkommuner; en i öst och en i väst.
- Några namn ska jag nog inte nämna. Det är så känsligt, ler Hedvall samtidigt som han i en bisats nämner orterna Skövde och Lidköping.

Utspelet kommer efter det att utredaren Sören Häggroth i en delrapport till Ansvarskommittén föreslagit att antalet svenska kommuner bör minskas till en tredjedel av dagens antal för att klara välfärden i framtiden.

– Ska man tala om sammanslagningar överhuvudtaget så är det lika bra att slå ihop så att det bara blir två, säger Hedvall.

Hedvall menar att kommunerna behöver ett befolkningsunderlag 100 000 invånare för att få kraft att driva runt fler saker än vård, omsorg och skola.

Men sammanslagningarna kommer inte att ske ännu på länge. Befolkningen är inte redo, enligt Hedvall:

– Det dyker hela tiden upp önskemål om folkomröstningar eftersom de tycker att kommunen är för stor och att de känner för liten delaktighet.

Därför tror Hedvall att det kan dröja upp till tio år innan sammanslagningarna blir verklighet.

- Tills dess är det samverkan som gäller. Det finns inget parti som kommer att våga driva igenom tvångssammanslagningar liknande de som vi hade på 60-talet eller som de som nu genomförs i Danmark, säger Kjell Hedvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".