Essungas kommunalråd säger nej till sammanslagning

Essungas kommunalråd Christer Aronsson gör tummen ner för Kjell Hedvalls förslag att i framtiden att slå samman Skaraborgs femton kommuner till två storkommuner.
- Hedvall har missat det som är viktigast i debatten, nämligen att folk känner delaktighet, säger Aronsson.

Christer Aronsson befarar att de små kommunerna skulle förlora den lokala förankringen medan centralorten i den nya storkommunen skulle vinna alla fördelarna.

- Hedvall talar om möjligheter att kunna anordna stora evenemang och det är säkert bra, men var hamnar de? Vad blir kvar på de små orterna? Vad händer med jobben?, undrar Aronsson.  

Essunga blev en egen kommun så sent som 1983, dessförinnan hade de tillhört Vara kommun. Vid uppdelningen sades det ofta att Essunga skulle bli en för liten kommun för att klara sig ekonomiskt, men det har de gjort, även om kommunalskatten i Essunga numera tillhör de högsta i Skaraborg.

Att ekonomin sannolikt skulle bli bättre i en storkommun, håller Christer Aronsson med om, men han köper inte idén ändå. Istället tror han på att grannkommunerna drar mer nytta av varandra:

– I framtiden tror jag att vi kommer att samarbeta ännu mer. Förändringar kommer det att bli men jag tror inte på att skapa mastodontkommuner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".