Essungaborna skapar nytt kommunvapen

Just nu pågår en tävling i Essunga där alla kan lämna förslag på ett nytt kommunvapen.
Frågan har länge vållat debatt i Essunga - inte minst efter att kommunen tog fram ett förslag som ledde till mycket kritik och arga insändare i tidningarna.
– Vi accepterade kritiken och drog tillbaka förslaget. Nu kan alla vara med och bestämma hur kommunvapnet ska se ut, säger kultur- och informationschefen Kajsa Ekedahl.

Det gamla kommunvapnet som Essunga har använt hittills måste bytas ut, eftersom kommunen inte hade upphovsrätten till det, och inte kunde använda det helt fritt.  Därav all uppståndelse, som mynnade i en tävling där alla Essungabor kan delta.

Det finns många regler att följa när man gör ett kommunvapen. Till exempel får bara färgerna svart, rött, blått och grönt användas, tillsammans med metallerna guld och silver.  Dessutom ska bilderna på vapnet vara enkla och symboliska.

Senast fredag den 20 januari ska förslagen vara inne, och sedan ska några förslag väljas ut och tecknas upp av heraldiker, som kan det här med hur vapen ser ut:

– Tre förslag kommer att tecknas färdigt av Statens Heraldiska Nämnd, och sedan har vi de tre förslagen att ta ställning till, säger Kajsa Ekedahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".