Poliser utbildas på att utreda hatbrotten

Hatbrott mot homo- och bisexuella ökar i Sverige. Det visar en undersökning som SÄPO gjort.
Nu har polisen i Skaraborg gått en kurs och ska bli bättre på att utreda de här brotten. För enligt polisområdeschefen så kan polisens okunskap vara anledningen till varför ökningen inte märks av i Skaraborg.
– Det kanske beror på att vi inte är tillräckligt duktiga på att identifiera de brott som är hatbrott, säger Hans-Olof Sandén.

Under en tvådagars konferens i Skara har polisen fått lära sig mer om hur de upptäcker att exempelvis en misshandel i själva verket är ett hatbrott.   

Ett hatbrott begås när en person utsätts för fysiskt eller psykiskt våld på grund av sin sexuella läggning.
Den typen av brott har under senaste åren ökat kraftigt. Annelie Svensson, som är socionom och terapeut, tror sig ha en förklaring:  

– Jag tror att det beror på att vi homo- och bisexuella är minoriteter som har fått rättigheter, syns och tar plats. Det provocerar och en del anser att rättigheterna, som egentligen bara är de mänskliga, inte ska gälla oss. Det är absurt egentligen, säger hon.  

Nu ska polisen försöka hitta samverkanparters som kan hjälpa dem. Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande (RFSL), är ett sådant exempel. Polisen har också skapat ett närverk av homo- och bisexuella som ska hjälpa dem med tips på hur de kan arbeta för att förebygga brotten.

- Det handlar mycket om hur vi bemöter människor ute på fältet, och om hur vi ska bemöta brottsoffer för att komma ett hatbrott på spåren, säger Hans-Olof Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".