Lokala Systembolagschefer inför rätta

På måndagen startar rättegången mot 16 butikschefer på Systembolaget.
Cheferna misstänks för mutbrott och är åtalade för att ha tagit emot gåvor eller pengar från olika företag i vin- och spritbranschen.
Två av cheferna har arbetat i butiker i Skaraborg.

Staffan Uvabeck är försvarsadvokat för en av dem. Han menar att det avgörande för målet är om butikscheferna verkligen insåg att de gjorde fel.

– De måste ha förstått att detta var ett otillbörligt sätt att få till sig ekonomiska medel eller varor, och att det varit i strid med Systembolagets regelverk.  

Uvabecks klient anser sig därför vara oskyldig:
- Han har erkänt att han tagit emot kontanta medel, men säger att det var allmänt accepterat inom Systembolaget att göra så. 

De åtalade systembolagscheferna har arbetat i Syd- och Mellansverige, och de står nu inför rätta i Helsingborgs tingsrätt.

Nyligen fälldes 18 chefer i Mellansverige vid Stockholms tingsrätt för liknande brott, nämligen att de tagit emot pengar och gåvor från leverantörsfirmor.
Bland annat erbjöd företaget Vin-Trägårdh ett bonussystem som gick ut på att pengar betalades ut per såld flaska. Den chef vars butik sålde mycket, fick därmed extra inkomster.

Detta så kallade bestickningsbrott har Vin-Trädgård åtalats och fällts för. Det gör advokat Uvabecks arbete mer komplicerat. Hans klient har nämligen tagit emot pengar från just Vin-Trädgård:
– Om en part döms till ansvar för bestickning så är det ju bara hypotetiskt möjligt att det inte föreligger ett mutbrott i andra änden, så domen är helt klart en belastning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".