Embryon från elitkvigor ska ge bättre mjölkkor

Nu startar en stor kampanj för att få de svenska mjölkbönderna att köpa kalvembryon i stor skala. Det här ska ge fler elitkossor som mjölkar bättre och håller sig friskare.

Det är Lantmännen och Svensk Avels försöksgård för mjölkproduktion på Viken utanför Falköping som säljer sju dagar gamla kalvfoster från gårdens elitkossor.

Det handlar om att de mjölkkor som har de sämsta egenskaperna i en besättning kan få ett kalvembryo insatt i livmodern istället för vanlig insemination eller befruktning. Resultatet blir friskare kor, som mjölkar mer och kan föda fler kalvar.

Viken köper in elitkvigor och kornas embryon spolas ut och säljs till lantbrukare i hela landet. Dessutom används de kvigor som fötts på gården.

Cirka 400 gårdar har redan skrivit på kontrakt att få köpa kalvembryon från Vikens försöksgård.

Malin Fröjelin som är avelsledare på Vikens försöksgård säger till Sveriges Radio Skaraborg att intresset bland lantbrukare ökar, men att man på Viken hoppas på ett ännu större genomslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".