Grekiska tandläkare ska avhjälpa tandläkarbristen i Skaraborg

Resultatet av Folktandvårdens rekryteringsresa till Grekland har nu anlänt till Skaraborg. Fem grekiska tandläkare som ska jobba i bland annat Karlsborg, Skara och Töreboda sätter sig den här veckan i skolbänken för att plugga svenska språket.

En av dem är Vasiliki Kontou som nyss lämnat ett jobb på en klinik i Aten. Hon säger att svensk tandvårds goda rykte gjorde att hon ville jobba här.

Nu sitter hon i skolbänken för att på fyra månader ta sig i genom en komprimerad svenskakurs där det inte bara gäller att plugga glosor och grammatik utan också skaffa sig nödvändig kunskap om hur det svenska samhället fungerar.

I månadsskiftet maj-juni ska hon och hennes fyra kollegor vara redo att möta patienter på kliniker i bland annat Skara, Töreboda och Karlsborg, där det tidigare rått tandläkarbrist.

Vasiliki Kontou har hunnit jobba som tandläkare i sitt hemland, och hon säger att det är stor skillnad på jobbet i Grekland och i Sverige. Här kommer hon till exempel att få en tandsköterska som bistår henne i arbetet och det är hon inte van vid.

Alla fem nyanlända ser jobbet i Skaraborg som ett positivt inslag i karriären och ska stanna två år till att börja med. Vasiliki Kontou ser flytten till nytt jobb och nytt land som en utmaning. Hon hoppas att hon ska utvecklas som tandläkare och kunna resa runt i Skandinavien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".