Dödsolyckan utanför Hjo utredd

Det var på kvällen två dagar före julafton som två män och en kvinna provåkte den ena av männens nyinköpta bil, en Saab 93. På en raksträcka söder om Hjo, den så kallade flygrakan, körde de om en långtradare och i samband med omkörningen mötte de en hästlastbil. Kollissionen blev våldsam. Saaben fattade eld och var övertänd på bara några ögonblick, de tre i bilen omkom.

Polis kom till platsen bara minuter efter olyckan, men kunde inget göra.

Chauffören av hästlastbilen var hemmahörande i Uppland. Han klarade sig med lättare skador, och de två hästarna i transporten är återställda.

Vilken hastighet Saaben hade före olyckan vet inte polisen, och inte heller den exakta orsaken till att brandförloppet blev så våldsamt. Saabens bränsletank sprack vid olyckan och rann ut över hela bilen, något som skyndade på förloppet.

Polisen har också fått in uppgifter om att bensinen i tanken kan ha varit uppblandad med etanol, trots att bilen inte var någon etanolbil. Men det finns inga fakta som stödjer detta, och det fanns inte heller några bränslerester att undersöka.

Sune Helgesson som lett utredningen av olyckan säger att typen av bränsle inte spelar någon roll vid en sån här kraftig kollission.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".