Bönderna vill förse Skaraborg med energi

I en debattartikel skriver LRF Skaraborg att de nu vill se att regeringen satsar ytterligare på förnybar energi. Genom små förändringar skulle lantbruken skulle kunna stå för en stor del av energibehovet, säger Mattias Peterson som regionchef för LRF Skaraborg.

LRF föreslår i sin debattartikel bland annat att regeringen ska hejda utbyggnaden av naturgas och inte slopa koldioxidskatten för gas- och koleldade kraftvärmeverk. Dessutom vill LRF att regeringen regeringen förstärker anslagen till forskning inom förnybar energi.

Skulle dom förslagen genomföras menar LRF att bioenergi från lantbrukare skulle kunna värma 6 städer av göteborgs storlek redan 2010. Dessutom ser man möjlighet till 35 000 nya jobb - 2.000 av dem bara i Skaraborg. LRF’s regionchef Mattias Peterson menar dock att råvaror till bioenergi inte ska ersätta det traditionella lantbruket utan bör ses som en utveckling av den befintliga verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".