Lena vann mot Sparbanken Skaraborg

Lena Bromarker vann striden mot Sparbanken Skaraborg.
På torsdagseftermiddagen meddelade Stockholms tingrätt att banken agerat vårdslöst med Lena Bromarkers besparingar och att bankens därför ska betala skadestånd till sin före detta kund.

Den forna Lidköpingsbon Lena Bromarker hade stämt banken att betala drygt 5,5 miljoner kronor i skadestånd för de sparpengar hon förlorade. 

En tjänsteman på Sparbanken i Skara gjorde optionsaffärer för bankkundernas räkning. Det betyder att han handlade med värdepapper på Stockholmsbörsen. När värdet på hans handel sjönk såg han till att fortsätta handeln genom att hitta på att kunden hade säkerheter som i verkligheten inte fanns. På så sätt kringgicks reglerna och kundernas sparpengar blev till skulder i stället.

Ett 40-tal kunder har förlorat pengar, och tre kunder har polisanmält banken.
Lena Bromarker från Lidköping stämde banken i civilrättslig process för att få tillbaka de pengar hon förlorade - och vann. 

Stockholms tingsrätt slår fast att banken har agerat vårdslöst med Lena Bromarkers besparingar, men skadeståndet stannar vid drygt 930 000 kronor plus ränta. En orsak till det är att Lena Bromarker inte har kunnat bevisa att banken verkligen hade lovat att hennes aktier och värdepapper skulle behålla sitt värde.

– Vi är lättade över att tingsrätten konstaterat att bankens agerande mot Lena inte är acceptabelt. Lena är inte kompenserad fullt ut, och nu gäller det att ta till sig det tingsrätten har skrivit och vilka bedömningar de har gjort. Sedan får vi ta ställning till hur vi går vidare, säger Lena Bromarkers advokat Rickard Fagerberg i en första kommentar.

- Vi beklagar naturligtvis de förluster som kunden gjort på sina värdepappersaffärer. Innan vi fått tillfälle att närmare studera domen - som omfattar 50 sidor - har vi ingen möjlighet att göra några kommentarer, säger bankens VD Bo Mårtensson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".