Kristdemokrat ställer inte upp i valet efter nedflyttning på riksdagslista

Kristdemokraten Ulla-Britt Hagström ställer inte upp i höstens val. Det blir följden sedan hon petats från en topplats på riksdagslistan.
- Det känns lite som en skilsmässa. Jag har levt i symbios med partiet i 29 år och nu får jag tänka om, säger hon.

På torsdagskvällen var 60 ombud från kristdemokraterna i Skaraborg samlade till nomineringsstämma - en stämma som föregåtts av en hel del uppståndelse.

Detta genom att Ulla-Britt Hagström, som varit politiker för kristdemokraterna i många år, talade om att hon kände sig orättvist behandlad när hon hamnade på en sjätteplats på förslaget till riksdagslista, trots att hon kom på andra plats i provvalet bland medlemmarna.

Ulla-Britt Hagström säger till Sveriges Radio Skaraborg att hon tidigare märkt att man gärna flyttar på äldre kvinnor när man förändra och förnya: - Då tänkte jag att när jag blir detta offer själv då kommer jag reagera.

Ulla-Britt Hagström finner sig inte i att erbjudas en sämre plats, utan väljer istället att inte ställa upp i höstens val, inte till riksdagen, inte till regionen där hon har ett tiotal uppdrag, i bland annat regionfullmäktige och i hälso- och sjukvårdsnämnden - och inte heller till kommunen, där hon bland annat är ordförande i utbildningsnämnden i Skövde.

Hon säger till Sveriges Radio Skaraborg att hon inte accepterar att bli nerpetad, men att hon heller inte vill skada partiet genom att ta strid om saken. Och därför väljer hon att avsluta sina politiska uppdrag efter det här året.

Kristdemokraternas ordförande Mikael Kihlström tycker det är tråkigt att Ulla Britt Hagström valt att hoppa av:

- Jag beklagar det. Ulla-Britt har gjort ett mycket bra arbete i alla forum, framförallt regionfullmäktige. Hon har varit en av de mest aktiva ledamöterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".