Högskolan i Skövde misstänker massfusk bland studenter

Ett trettiotal studenter på högskolan i Skövde misstänks för fusk efter att lämnat in likadana texter.
Eleverna läser en fristående kurs på distans, och riskerar avstängning om ärendet tas upp i diciplinnämnden.
- Fusk är ett hot mot hela betygsystemet, säger Torbjörn Andersson som är vice ordförande i studentkåren.
- För jävligt, säger en kvinnlig student på högskolan.

I nästa vecka ska högskolan i Skövde samla de studenter som misstänks för att ha fuskat vid en hemtenta. Tanken med mötet är att höra studenternas version innan det görs en anmälan av fusket. Det säger högskolans informatör Kristina Appelqvist till SR Skaraborg.

Det rör sig om ett 30-tal studenter på en distanskurs som lämnade in identiska svar på en hemuppgift. Om det blir en amälan av fusket, kommer högskolans disciplinnämnd att ta upp ärendet, enligt rektor Leif Larsson.

Följderna för studenterna kan bli varning eller avstängning från studierna under kortare eller längre tid.

Studentkårens vice ordförande ser allvarligt på alla typer av fusk:
- Det är ett hot mot hela betygsystemet. Det är en orättvisa när studenterna inte har samma förutsättningar och när fuskarna sedan kommer ut i arbetslivet så tror arbetsgivarna att de får en person med en viss kompetens och så får de inte det, säger Torbjörn Andersson.

- Det finns ingen mening med att fuska på högskolan. Man går ju här för att lära sig. Studenter som kommer direkt från gymnasiet förstår nog inte att de faktiskt kan bli avstängda om de fuskar, säger studenten Lina Lindahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".