50-tal i Västsverige har skyddat boende

Det är nu fyra år sen Fadime Sahindal mördades.

Sedan dess har behovet av skyddat boende för unga som hotas av hedersrelaterat våld ökat. I Västra Götalandsregionen planerades tio platser, men det visade sig vara alldeles för lite.

- Medvetenheten är större, liksom kunskapen om att man faktiskt kan få myndigheternas hjälp och stöd, säger de som hjälper till med att ordna skyddat boende.

Idag är femtio unga som hotas av hedersrelaterat våld placerade runt om i Västra Götaland, allt i största hemlighet. Tanken är att socialtjänsten ska hjälpa till att jobba med kontakterna med familjen, så att det ska bli möjligt att återvända hem såsmåningom. Men det har visat sig vara svårt, så tiden för placeringarna har blivit längre än beräknat. Sedan arbetet med skyddsboende startade för några år sen, har målgruppen förändrats, cirka hälften av dom placerade är unga familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".