KSS-läkare varnar för vårdgarantin

Både socialdemokrater och borgerliga partier lovar att införa en vårdgaranti inför höstens val. Men om garantin införs riskerar vården att försämras för vissa patientgrupper. - De gamla med många sjukdomar kommer att drabbas, säger överläkare Eric Bertholds på Kärnsjukhuset i Skövde.
Med en nationell vårdgaranti på kanske tre månader så kommer sjukhusen av ekonomiska skäl, att satsa på att operationer av höftleder och starroperationer. Orsaken är att just sådana vårdköer är mätbara. Men för många andra patienter, exempelvis äldre med flera olika sjukdomar, kommer det att bli sämre. För de här patientgrupperna går inte att sortera in i en vanlig vårdgaranti, och kommer därför att trängas undan av de som köar till ortoped- eller ögonoperationer. - Största delen av sjukvårdens resurser används i dag till den akuta verksamheten. Det handlar om olyckor, gamla som plötsligt blivit sjuka och dementa sjuka, säger Eric Bertholds.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".