Spolarvätska kan ha orsakat svår bilbrand i Hjo

Det kan ha varit spolarvätska som orsakade den svåra bilbranden utanför Hjo, då tre personer omkom strax före jul.
Spolarvätskan i bilar kan nämligen vara en lika stor brandrisk som bensin, enligt en brandexpert på Räddningsverket.
Nu vill experten att biltillverkarna flyttar spolarvätskebehållarna till en säkrare plats på bilarna.

Den svåra olyckan utanför Hjo två dagar före julafton ledde till en explosionsartad brand. Vad som orsakade branden går inte att fastställa, eftersom det inte fanns några rester kvar att undersöka. Men de första personerna på plats kunde se att det först brann i den främre delen av bilen, inte i den bakre där bensintanken sitter. 

Spolarvätska som inte blandas ut kan innehålla upp till 60 procent alkohol, och är därmed mycket brandfarlig, säger Ulf Erlandsson som är brandutredare på Räddningsverket:

– Kommer den ut på varma motordelar så tar den lätt eld. Spolarvätsketanken brukar sitta långt fram i motorrummet, som är det första som skadas när det inträffar en olycka.    

Det finns inga säkra exempel på att spolarvätska verkligen har orsakat bilbränder, men Ulf Erlandsson tycker att biltillverkarna ska tänka om när det gäller placeringen av behållaren för spolarvätskan:

– Ja, jag tror att de kan placeras bättre. När det menar bensintankarna så har de ju kommit tillrätta med problemet. Det får vara en väldigt ordentlig smäll för att en bensintank ska rämna i samband med en trafikolycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".