Jasico i Älgarås avkrävs ansvar för Allora

Undermåliga fartyg som Allora bör inte få köra användas på drickvattentäkten Vänern. Det konstaterar Sjöfartsinspektionen i sin slutrapport.
Utredaren Sten Andersson menar att även den som köpt lasten måste ta ett ansvar. I det här fallet är det kemikalieföretaget Jascio i Älgarås.
VD:n vill inte ta något ansvar men har skärpt rutinerna.

Älgaråsföretaget Jasico köpte 600 ton natriumkarbonat i Polen. Jasicos affärspartner var importföretaget  Hansson & Möhring med huvudkontor i Halmstad. De köpte i sin tur köpte både last och frakt i Polen och på så sätt är vare sig importföretag eller Jasico juridiskt ansvariga för att det på alla sätt utslitna fartyget Allora som vinglade runt i Vänern.

– Vi känner inte ansvar för att leverantören valt ett så undermåligt fartyg. Det vi har gjort nu efteråt är att ställa mycket högre krav på våra leverantörer, för det ligger alls i vårt intresse att inte följa de avtal och regler som finns i Sverige. Nu är det fullständigt glasklart vad vi kräver av våra leverantörer, säger Ulrika Barkström.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".